HEM

Se även: Att lasta en häst  Att leda en häst    Att köra transport  Lastträningkurs   Kurser
 

 
 

Att lasta/lasta ur  hästen ensam.

 
 
Svårt att entydigt ge råd eftersom det kan ske så mycket som kräver olika lösningar.
En sak är emellertid säker: Träna hästen så mycket som möjligt att stå obunden i en öppen transport. Principen är att det är trevligt där inne och jättejobbigt utanför. Du måste ge hästen förtroendet att stå kvar själv och när den inte gör det så får den jobba, annars massor med beröm och kanske godis (inte som belöning utan för att det ska vara trevligt att vara där inne).
Se även om att stå stilla.

Lasta (se separat beskrivning: Att lasta en häst)
Svårigheten är att stänga både med bom och lucka med en lös häst i transporten. Det kan hjälpa i början om du använder ett långt grimskaft och har kontakt med hästen när du går ut och stänger men det är inte säkert att det hjälper; bäst är om hästen har full frihet inne i vagnen (se ovan angående förtroende och att stå stilla).
När hästen står kvar även när du går ut så stänger du bak med bom och så snabbt som möjligt även med luckan så inte hästen kan komma under bommen. Sen binder du upp den i transportgrimma och om du tränar så kör sakta till en trevlig plats. Lastar ur och gör om alltsammans.

Lasta ur
Urlastning är riskabel när man är ensam då risken finns att hästen trycker sig under bommen. Träna därför mycket tillsammans med en hjälpare tills ni kan öppna bakluckan utan att hästen får bråttom ut. Öppna lite och stäng igen osv.
När du sen är ensam och ska lasta ur så lossar du först transportgrimman och sätter på ett långt grimskaft som ligger löst över bommen. Sen avleder du hästen med lite mat innan du lämnar den utan kontakt och öppnar lucka och bom så snabbt som möjligt utan att skrämmas. Försök att lugna tills du ger den tecken att gå ut. Ryggar den direkt när bommen är borta så låt den göra det, lugna bara. Efter några såna urlastningar kommer den att lugna ner sig och vänta på tecken tex. ryck i svansen. Fånga upp grimskaftet.

Tips
Träna hästen på att du rör dig i spiltan bredvid efter att du använt kommandot 'Stilla'; stryk och lugna; låt någon annan öppna bak samtidigt som du ber hästen att stå kvar.

Ge noga akt på vad hästen gör när du stänger luckan (rampen). Många svåra olyckor har hänt när hästen plötsligt brakat ut. Använd därför kraftiga bommar bakom hästen; tunna kedjor och dörrar forceras lätt av en häst med panik.

Till er som absolut vill ha hästen uppbunden när ni öppnar bak: det finns gummidämpare som man sätter mellan grimskaftet och ett kraftigt fäste fram i vagnen. Då minskar risken för nackskador men hästen kan ändå få respekt för att den sitter fast. Men det kan vara farligt eftersom ni förstärker fobierna genom att hästen sitter fast. Begränsa gummidämparen till ca 1,5 m med ett rep.

Efter några i och urlastningar använder du ett vanligt grimskaft som du slänger över hästens rygg.

Lycka till !

Se även: Att lasta en häst  Att leda en häst    Att köra en hästtransport
Behöver du hjälp så kontakta oss,    vi har kurser.

 
 

Lennart Strömberg    0707-32 93 96

 

HEM