HEM

Se även: Att leda en häst    Att köra transport  Lastträningskurs.  Kurser i NH och CR.
 

 
 

Att lasta en häst med Horsemanship

 
 


Vid svårigheter är problemet oftast att hästen inte litar på dig som ledare. Om du känner att det är så, så gör först mycket dominans och ledövningar (Se mer om detta här.)
Har hästen klara klaustrofobiska anlag så bör du först träna bort detta (lär hästen att passera och stanna i trånga utrymmen).
Rädslan för transporten beror för det mesta på dålig erfarenhet av själva färden vilket i sin tur kan bero på en dålig trailer eller en slarvig förare.
Som du kör får du lasta ! (Se mer om detta här.)

Tips
Principen är hela tiden att hästen skall gå fram och att det är trevligt och bekvämt att komma till och vara med dig. Ilska och våld hjälper inte och tvång skapar bara motstånd.  Pausa om tålamodet tryter.
Det är du som skall förmedla att transporten är ett lugnt och säkert ställe och som tar er till trevliga ställen.

Var står hästen bäst.
I trailern trivs hästen bäst om den får stå till vänster med huvudet i färdriktningen. Helst med mellanväggen breddad i bakkant. Sämre är det på dikessidan, speciellt om den ska åka baklänges. Om det går, så bredda mellanväggen i bakkant så hästen kan stå lite diagonalt. Om hästen är trygg kan du ta bort mellanväggen helt och bara ha en lång bom framför (och bakom) hästen. Se till att transportgrimskaftet inte är för kort utan att hästen kan balansera sig med huvudet.

   

Hästar som 'fryser fast' på rampen är ofta väldigt rädda och behöver stärkas i sitt allmänna mod. Träna på enklare uppgifter först.

Lastträna vid minst 3 tillfällen innan du "måste" till en plats vid en speciell tidpunkt.

Lycka till med lastträningen !

Se även: Att leda en häst    Att köra hästtransport  Lastträningskurs.  Kurser i NH och CR.
Behöver du hjälp så kontakta oss,    vi har kurser.

 
 

Lennart Strömberg    0707-32 93 96

 

HEM